Te tudod mi a hosszú élet titka…?

No alt text provided for this image

Ha a jövőbeni legjobb – legboldogabb és legegészségesebb – énedet akarnád elérni, te mibe fektetnél időt és energiát?

Múlt héten abban a szerencsében volt részem, hogy a TEDx Dunapart rendezvényén személyesen hallhattam Prof. Robert Waldinger előadását a világ talán leghosszabb, emberekkel kapcsolatos kutatásáról. Ha vélelenül nem vagy annak a 30 milliós közönségnek a tagja, akik már látták a videót, címszavakban a kutatás főbb jellemzői:

  • A kutatás fő fókusza: mi tesz bennünket egészségessé és elégedetté/boldoggá
  • A kutatás mintegy 80 éve zajlik, közel 800 fő részvételével, akiket tizenéves koruktól követtek; sokan még ma is élnek, 90 év fölött járnak
  • Azóta a feleségeket és a gyerekeket is bevonták a kutatásba
  • 3 fő terület: munka, családi élet, egészség
  • Rendszeres kérdőívek, interjúk (alanyokkal és környezetükkel), orvosi vizsgálatok
  • Prof. Robert Waldinger a kutatás 4. vezetője

A kutatás fő megállapítása, hogy nem a gazdagság és a hírnév az, ami boldogabbá tesz bennünket – ahogy az Y generáció tagjai, de még a kutatásban résztvevők többsége is gondolja/gondolta -, hanem a jó kapcsolatok. Azok, akiknek jók a közösségi kapcsolatai, boldogabb, egészségesebb és hosszabb életet élnek, mint magányos, elszigetelt embertársaink.

Amikor utólag megvizsgálták, hogy 50 éves korukban mi vetítette jobban előre, hogy hogyan fognak megöregedni a kutatásban résztvevők, azt találták, hogy egyáltalán nem például a koleszterinszintjük az, hanem, hogy mennyire voltak megelégedve akkori kapcsolataikkal. Akik a leginkább, azok lettek a legegészségesebbek 80 éves korukra. Úgy tűnik, hogy a jó, azon belül is a közeli, minőségi kapcsolatok egyfajta öregedségátlóként hatnak. És nem csak a testre, de kimutatták, hogy az agyi működésre is, segítve a jó memória fenntartását.

Prof. Waldinger és a kutatás eredményei szerint tehát:

“a jó élethez vezető út jó kapcsolatokkal van kikövezve”

De mit is értünk jó kapcsolatok alatt? Amikor jó kapcsolatokról beszélünk, akkor a minőségi, személyes kapcsolatokra gondoljunk. A digitális világ – minden pozitív hozadéka mellett – éppen ezektől a személyes kapcsolatoktól távolít el bennünket. A virtuális tér használatának megismerésével az idősebb generáció is egyre kevésbé gyakorolja a személyes kapcsolati képességeit, míg a legfiatalabbak szinte meg sem tanulják azt.

Mit tehetünk tehát azért, hogy esélyt adjunk magunknak a hosszú, boldog egészséges életre? Hogyan tudjuk fejleszteni magunkat, hogy minél jobb minőségű emberi, közösségi kapcsolatokat építsünk?

Nyilván sokmindent tehetünk ennek érdekében, a jó szándék ugyanakkor sokszor nem elég, vagy akár még a visszájára is elsülhet. Arról ugyanis, hogy a különböző emberek miért gondolkodnak, éreznek és viselkednek másképpen, az iskolában nem tanítanak bennünket (egyelőre). Pedig nyilvánvalóan ez az egyik kulcsa annak, hogy másokat minél jobban megértsünk és elfogadjunk, ezáltal pedig minél minőségibb, bizalmi alapokon nyugvó személyes és munkahelyi kapcsolatokat alakíthassunk ki.

Kutatások sora igazolja, hogy az érzelmi- és az interkulturális intelligencia és készségek fejlesztésével nagy mértékben járulhatunk hozzá saját magunk és mások jobb megértéséhez. Az interkulturális alapvetően interperszonálist jelent, hiszen nincs két olyan ember, aki ugyanazon 15-20 kulturális csoporthoz (pl. végzettség, gazdasági helyzet, közösségek, hobbik, stb.) tartozna.

Jó hír, hogy az emberek közötti, vagyis kapcsolati készségeink fejlesztését ma már olyan nagyszerű eszközök támogatják, amelyek segítségével jobban megérthetjük saját magunk és mások gondolkodásának és viselkedésének hátterét, és élményszerű módon fejleszthetjük saját rugalmasságunkat és eszköztárunkat ezen a téren. Ha kíváncsi vagy ennek részleteire, szívesen válaszolok, ha írsz egy email-t a janos.laincsek@icqglobal.hu email címre.

No alt text provided for this image

Bár azt gondolom korábban sem álltam rosszul az emberi kapcsolatok terén, az elmúlt pár év bizonyította számomra, hogy odafigyeléssel és nyitottsággal nagyon komoly szintet lehet lépni a kapcsolataink fejlesztése terén. Fantasztikusnak tartom, hogy a munkám révén minden nap tudok fejlődni ezen a területen és ez sokkal könnyebb és élvezetesebb, mint a koleszterinszinten csökkenteni.

Ha láttad, ha nem, javaslom a TED videó megnézését a kutatásról, az az érzésem rád is hatással lesz (akár újra).

Te mit teszel ma azért, hogy holnaptól jobbak, minőségibbek legyenek a személyes és munkahelyi kapcsolataid?

Cikk és hozzászólások megtekintése a LinkedIn-en

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.